piątek, 3 kwietnia 2009

Wiosenny bakłażan

W końcu wiosennie się zrobiło i cieplutko. I wszystko by było w porządku, gdyby nie te cholerne boczki i brzuszek odziedziczone po zimie...wrr...odchudzania nadszedł czas!

Nadziewane bakłażany - dla 3 osób
Przepyszne i bardzo dietetyczne danie z kuchni tureckiej - inspirowane przepisem z Gazety Wyborczej.



1 łyżka oleju arachidowego i trochę do posmarowania blachy, 3 małe bakłażany, 1 średnia papryka, 1 papryka chilli/pepperoni/czuszka, 1 czerwona cebula - wszystko drobno posiekane, 30 dag wołowego mięsa mielonego, 3 ząbki czosnku, 1 płaska łyżeczka kminu, sól, pieprz, 2 pomidory lub 1/2 puszki pomidorów, 50 g kaszy kuskus, 8 łyżek wrzątku, ser żółty
Najlepiej zacząć o rozgrzania piekarnika do 180st i posmarować blachę olejem.
Bakłażana należy przekroić na pół i wydrążyć łyżką miąższ, zostawiając ok. 1 cm warstwę. Połówki należy ułożyć na blasze skórką do góry i piec ok. 25 min - powinny zmięknąć. Wydrążony miąższ bakłażana posiekać.
W tym czasie dobrze jest wsypać kuskus do miseczki i zalać wrzątkiem, przykryć talerzykiem i odstawić na 15 min.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy i podsmażyć mięso, zdjąć z patelni, ponownie rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć cebulę, dodać czosnek i kmin. Po chwili wsypać bakłażan i obie papryki, posolić i popieprzyć. Po ok 3 min dodać pomidor i podsmażać, aż wygotuje się cała woda.



Po zredukowaniu wody, można już wrzucić mięso i kuskus, ponownie przyprawić.
W tym czasie bakłażan w piekarniku będzie już wystarczająco miękki.
Do połówek bakłażana nałożyć z czubem masę, posypać serem i wstawić do piekarnika, by je podgrzać i roztopić serek.
Bakłażan jest najlepszy zaraz po przygotowaniu.
Aby bardziej zaostrzyć smak, bakłażany zawsze można jeszcze polać ostrym sosem chilli - a dla złagodzenia smaku podawać z sałatą polaną jogurtem naturalnym - pychota!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz