Wielkanocne, świąteczne śniadanie w mojej rodzinie jest bardzo celebrowane. Wyciągamy najlepszą zastawę i przygotowujemy najlepsze potrawy. Jest to jeden z nielicznych momentów, kiedy wszyscy siedzą razem przy stole i cieszą się wspólnym posiłkiem. Niestety na co dzień nie mamy takiej możliwości... Tym razem postanowiłam obok sprawdzonych rzeczy przygotować kilka nowych przepisów znalezionych w sieci - opłacało się - szczególnie marynowana, pieczona kiełbasa przypadła wszystkim do gustu...
Jajka faszerowane pieczarkami
8 jajek, 8 pieczarek (posiekane), 1 cebula (posiekana), natka pietruszki, sól, pieprz, olej
Jajka przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtka.
Cebulę i pieczarki podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy.
żółtka rozgniatamy widelcem i mieszamy z pieczarkami, cebulą, solą i pieprzem.
Na każdą połówkę jaja nakładamy farsz jajeczno- pieczarkowy i posypujemy natką.
Biała kiełbasa pieczona
2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1/2 kubka oliwy, 1/3 kubka sosu sojowego, pieprz, 1 kg surowej, białej kiełbasy
Cebulę siekamy, czosnek, zgniatamy, zalewamy oliwą i sosem sojowym
Kiełbasę nakłuwamy widelcem i zalewamy oliwą. Odstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyjmujemy z zalewy i pieczemy 1.5 godz w nagrzanym do 170st piekarniku.
Ciasto oliwkowe
100 g żółtego sera (pokrojonego w kostkę), 100 g zielonych oliwek nadziewanych papryką i 10 oliwek czarnych (oba rodzaje pokrojone w plasterki), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 220 g mąki, sól, pieprz, 4 jajka, 100 ml wytrawnego białego wina (można zastąpić wodą), 100 ml oliwy, 1 łyżeczka kminu, 1 łyżka tymianku
Rozgrzewamy piekarnik do 210st.
Blaszkę 12x20 cm smarujemy oliwą i wkładamy do lodówki.
Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz. Wbijamy jajka i mieszamy wlewając wino i oliwę.
Wyrabiamy do otrzymania gładkiego ciasta. Dodajemy ser, oliwki, kmin i tymianek. Ponownie mieszamy i przekładamy do formy.
Pieczemy 45 min.
Poduszeczki
5 jajek, 220 g mąki, 180 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 125 ml oleju, 2 łyżki kakao, 125 ml wody
Żółtka utrzeć połową cukru, dodać olej i wodę, ponownie utrzeć. Do żółtek przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczeni i kakao.
Białko ubić z resztą cukru na sztywną pianę i dodać do masy. Delikatnie wymieszać.
Przelać na wysmarowaną formę 20x30 cm. Wyrównać powierzchnię.
Masa serowa:
Żółtka utrzeć połową cukru, dodać olej i wodę, ponownie utrzeć. Do żółtek przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczeni i kakao.
Białko ubić z resztą cukru na sztywną pianę i dodać do masy. Delikatnie wymieszać.
Przelać na wysmarowaną formę 20x30 cm. Wyrównać powierzchnię.
Masa serowa:
500 g mielonego twarogu, 1 op budyniu waniliowego, 100 g cukru
Wszystkie składniki utrzeć i przełożyć do woreczka foliowego. Uciąć róg i wyciskać masę na ciasto tworząc kratkę.
Piec w temp. 180st przez około 40-45 min.
Wszystkie składniki utrzeć i przełożyć do woreczka foliowego. Uciąć róg i wyciskać masę na ciasto tworząc kratkę.
Piec w temp. 180st przez około 40-45 min.
Mazurek śliwkowy
Ciasto:
250 g mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 180 g masła, 90 g cukru pudru, 1 op cukru waniliowego, 2 żółtka
Na wierzch:
15 dag suszonych śliwek, 150 ml alkoholu, 30 dag powideł, garść prażonych płatków migdałowych, lukier
Na ciasto: posiekaj nożem mąkę, masło i oba cukry. Dodaj żółtka i szczyptę soli, zagnieć ciasto.
Uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Podziel ciasto na 2 części. Większą rozwałkuj i włóż do do nasmarowanej formy. Mniejszą zwiń w warkocz i wyłóż brzegi. Brzegi ciasta powinny być wysokie na 2-3 cm.
Przed pieczeniem ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz około 20 min. w temp. 180st.
Wierzch: suszone śliwki pokrój w paseczki, zalej alkoholem i odstaw na godzinę.
Na upieczone ciasto wyłóż powidła oraz śliwki.
Ciasto wstaw do piekarnika na około 15 min w temp. 200st.
Przestudzone ciasto polej lukrem i posyp migdałami.
Uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Podziel ciasto na 2 części. Większą rozwałkuj i włóż do do nasmarowanej formy. Mniejszą zwiń w warkocz i wyłóż brzegi. Brzegi ciasta powinny być wysokie na 2-3 cm.
Przed pieczeniem ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz około 20 min. w temp. 180st.
Wierzch: suszone śliwki pokrój w paseczki, zalej alkoholem i odstaw na godzinę.
Na upieczone ciasto wyłóż powidła oraz śliwki.
Ciasto wstaw do piekarnika na około 15 min w temp. 200st.
Przestudzone ciasto polej lukrem i posyp migdałami.
Serniczek Matuli
1 kg twarogu (drobno zmielonego), 40 dkg cukru pudru, 10 dkg margaryny, 10 dkg kasy mannej (lub 5 dkg kaszy i 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej), 8 jajek, olejki smakowe, bakalie
Roztopić margarynę, ostudzić. Miksujemy: margarynę, żółtka, ser i kaszę. Białka ubijamy z cukrem. Masę serową delikatnie łączymi z białkami i dodajemy aromaty oraz bakalie.
Wykładamy do wyłożonej papierem pegaminowym formy.
Pieczemy około 50 - 60 minut, aż sernik nabierze złocistego koloru.
Gdy tylko sernik się upiecze gorący wyciągamy z bregi papieru z formy. Studzimy.
Polewamy lukrem lub polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz