Schabowe kieszonki pełne pyszności
Porcja dla 4 osób1 kg schabu, 2 plasterki szynki, żółty ser (cheddar, gouda itp.), kilka oliwek, sól, pieprz, przyprawa z suszonymi pomidorami, oliwa z oliwek
Schab pokroić na 4 grube kotlety, w każdym ostrym nożem wykroić kieszonki. Szynkę pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce, oliwki pokroić w plasterki. Wymieszać. Każdą kieszonkę napełnić farszem, zostawiając troszkę miejsca (mięso w trakcie pieczenia kurczy się). Spiąć bardzo ściśle wykałaczkami, bądź zszyć grubą nicią. Posolić i popieprzyć. Piekarnik nagrzać do 180st.
Na patelni zagrzać oliwę i podsmażyć kotleciki z obu stron, podsypując przyprawą z pomidorkami. Podsmażone kieszonki włożyć do piekarnika i piec ok. 20 min.
W międzyczasie oczyścić pieczarki i większe pokroić na ćwiartki, a czosnek na plasterki. Ponownie zagrzać oliwę na patelni, wrzucić pieczarki z czosnkiem (amatorzy ostrej kuchni, mogą dołożyć papryczkę pepperoni/chilli/czuszkę pokrojoną w kostkę lub plasterki). Podsmażać, aż pieczarki nabiorą smakowitego, brązowego koloru. Posolić i popieprzyć do smaku. Na koniec, oczywiście posypać natką pietruszki (mnie niestety jej zabrakło...).
Wszystko najlepiej smakuje z domowymi frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami. Ale jak się nie ma co się lubi, to gotowe frytki też dadzą radę :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz