Maj jest moim ulubionym miesiącem w roku. Konwalie, bez, niezapominajki są najpiękniejszymi kwiatami, a jak cudnie pachną...Nie ma nic lepszego niż siąść sobie na ławce pod kwitnącym bzem i po prostu odpoczywać.
Czy ja o czymś czasem nie zapomniałam...no tak - od czasu do czasu można się posilić, a jak na świeżym powietrzu to najlepiej czymś z grilla. No i zaczyna się - kiełbaska, karkóweczka, kurczaczek, rybka, pieczarki, pomidorki, chlebek, ziemniaczki itp, itd.:)
Czy ja o czymś czasem nie zapomniałam...no tak - od czasu do czasu można się posilić, a jak na świeżym powietrzu to najlepiej czymś z grilla. No i zaczyna się - kiełbaska, karkóweczka, kurczaczek, rybka, pieczarki, pomidorki, chlebek, ziemniaczki itp, itd.:)
Pstrąg z grilla z cytryną
Filet z pstrąga, cytryna (pokrojona w cienkie plasterki), 2 łyżki czerwonej, ostrej pasty curry, 4 ząbki czosnku, oliwa, sól, pieprz, bazylia
Filet za pomocą pincety pozbawiamy reszty ości.
Czosnek z resztą przypraw, bazylią, 2 łyżkami oliwy i curry miksujemy, aż do uzyskania pasty. Pstrąga kładziemy na folii skórką do góry i smarujemy pastą, obracamy i smarujemy oraz układamy plasterki cytryny. Zawijamy w filię i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
Filet za pomocą pincety pozbawiamy reszty ości.
Czosnek z resztą przypraw, bazylią, 2 łyżkami oliwy i curry miksujemy, aż do uzyskania pasty. Pstrąga kładziemy na folii skórką do góry i smarujemy pastą, obracamy i smarujemy oraz układamy plasterki cytryny. Zawijamy w filię i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
Pstrąga najlepiej smażyć w specjalnym przyrządzie do smażenia ryb na grillu - nie przykleja się wtedy do rusztu i nie "rozlatuje" w trakcie grillowania.
Filet z indyka z grilla
1 kg filetu z indyka pokrojonego na duże kawałki (w oryginalnym przepisie - pałki z kurczaka), 150 ml jasnego piwa, 150 ml oleju roślinnego. 7 obranych ząbków czosnku, szczypiorek i natka, 1 cytryna, 3 liście laurowe, świeżo mielony czarny pieprz, słodka papryka w proszku, 1 łyżka ziarnistego czarnego pieprzu, sól
Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą, pieprzem i papryką. Przełóż do miski, dodaj listki laurowe, ziarna pieprzu, polej wszystko piwem. Zmiksuj olej z czosnkiem, dodaj posiekany szczypiorek oraz natkę - tyle, ile lubisz. Wlej do mięsa razem z sokiem z cytryny. Miskę przykryj i wstaw na 6 godzin do lodówki. Mięso osącz i upiecz na grillu, od czasu do czasu smarując marynatą.
Pieczarki z grilla
Pieczarki mieszamy z pokrojonym na plasterki czosnkiem, przyprawą z suszonymi pomidorami, solą, pieprzem, oliwą oraz ulubionymi ziłami. Wykładamy na aluminiową tackę do pieczenia na grillu i smażymy aż zmiękną i przyrumienią się.
Pieczone pomidorki
Dojrzałe, twarde, średniej wielkości pomidory, sól, pieprz, ulubione zioła, oliwa
Pomidory przekrawamy na połówki, przeciętą część smarujemy oliwą i sypiemy przyprawami oraz ziołami.
Pomidory przekrawamy na połówki, przeciętą część smarujemy oliwą i sypiemy przyprawami oraz ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz