Szczerze się przyznam, że ziemniak, a w szczególności ziemniak w mundurku, był w mojej kuchni bardzo niedoceniony. Przeważnie ziemniaki w mundurkach jadło się z białym serem (tzw. gziką) lub śledziem w śmietanie, tak czy owak zawsze to jedliśmy jak niczego innego nie było w lodówce:) Jednak po moim ostatnim wyjeździe do Wielkiej Brytanii, odkryłam go na nowo - pieczony, a nie gotowany, z pysznymi dodatkami i chrupiącą skórką.
Dlatego też zaraz po przyjeździe postanowiłam przygotować Jacket Potatoes dla mojej rodzinki i oto wynik...
Dlatego też zaraz po przyjeździe postanowiłam przygotować Jacket Potatoes dla mojej rodzinki i oto wynik...
Jacket Potatoes - Pieczone ziemniaki w mundurkach
Duże ziemniaki, sól morska, pieprz, olej
Ziemniaki trzeba bardzo dobrze umyć, ponieważ będziemy je jeść razem ze skórką, wytrzeć i odstawić na około 15 minut (skórka musi być całkowicie wysuszona, dzięki temu będzie bardzo chrupiąca). Następnie natrzeć olejem, solą oraz pieprzem i przełożyć na blachę - piec ok godziny (w zależności od wielkości ziemniaków) w piekarniku nastawionym na 190 stC.
Ziemniaki trzeba bardzo dobrze umyć, ponieważ będziemy je jeść razem ze skórką, wytrzeć i odstawić na około 15 minut (skórka musi być całkowicie wysuszona, dzięki temu będzie bardzo chrupiąca). Następnie natrzeć olejem, solą oraz pieprzem i przełożyć na blachę - piec ok godziny (w zależności od wielkości ziemniaków) w piekarniku nastawionym na 190 stC.
Dodatki:
Osobiście najbardziej lubię posypane tartym serem (w oryginale Cheddarem), ale może być każdy inny żółty ser, chociażby Gouda. Żółty ser można również wymieszać z serem pleśniowym, wtedy smak jest bardziej wyrazisty i nadaje ziemniakowi więcej charakteru.
Innym doskonałym prostym dodatkiem jest tuńczyk wymieszany z majonezem i odrobiną jogurtu naturalnego.
Jogurt naturalny i łosoś wędzony.
Pomidor i ogórek pokrojone w kostkę z sosem winegret.
Sos pomidorowy z mięsem mielonym
i praktycznie każdy inny dodatek jaki tylko sobie wymyślicie.
I to jest chyba to co w tej potrawie lubię najbardziej - jeden stały składnik i tysiące pomysłów.
W każdym razie, po upieczeniu ziemniaków, trzeba naciąć je głęboko na krzyż lub na pół i rozchylić, do środka każdego przed innymi dodatkami, można włożyć trochę masła.
Osobiście najbardziej lubię posypane tartym serem (w oryginale Cheddarem), ale może być każdy inny żółty ser, chociażby Gouda. Żółty ser można również wymieszać z serem pleśniowym, wtedy smak jest bardziej wyrazisty i nadaje ziemniakowi więcej charakteru.
Innym doskonałym prostym dodatkiem jest tuńczyk wymieszany z majonezem i odrobiną jogurtu naturalnego.
Jogurt naturalny i łosoś wędzony.
Pomidor i ogórek pokrojone w kostkę z sosem winegret.
Sos pomidorowy z mięsem mielonym
i praktycznie każdy inny dodatek jaki tylko sobie wymyślicie.
I to jest chyba to co w tej potrawie lubię najbardziej - jeden stały składnik i tysiące pomysłów.
W każdym razie, po upieczeniu ziemniaków, trzeba naciąć je głęboko na krzyż lub na pół i rozchylić, do środka każdego przed innymi dodatkami, można włożyć trochę masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz